2016. május 22., vasárnap

GeoGebra - a koodrináták bűvöletében

Amikor még elsőéves egyetemista voltam, egy akkori, kedves tanáromtól már hallottam a GeoGebra nevű programról. Ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok, egyre több hasznát vettem a programnak az órákra való felkészülések során, míg végül a tanításba is bevontam.

GeoGebra működés közben
A név rendkívül találó: a függvények készítése mellett könnyedén végezhetünk koordinátageometriai műveleteket is: például adott pontok összekötése után meg tudjuk adni a sokszög területét, ki tudjuk számítani két pont távolságát (azaz síkidomok esetén mondjuk az oldalak hosszát), de akár tükrözéseket is csinálhatunk a programban - sőt, függvényelemzésre is van lehetőségünk bizonyos szintig.



Saját tapasztalat, hogy telepítés után a tengelyeket és a beosztást leszámítva szinte üres a rajzfelület - ezt kis keresés után a beállításoknál korrigálhatjuk, bekapcsolva a "jól megszokott" négyzetrácsokat.

Így rendkívül jól lehet szemléltetni a különböző transzformációkat, eltolásokat, illetőleg eltéréseket a különböző függvények között - munkánkat pedig el is menthetjük, hogy a későbbiekben is hasznosítani tudjuk.

Hatalmas előnye, hogy szinte bármilyen felületen fut, illetve sok mindennel kompatibilis. Asztali gépen Windows mellett Mac OS X-re és Linuxra is feltehetjük, de tableten és Androidos telefonon is használhatjuk alkalmazásként.

Ha szimpatikus a program, ezen a linken letöltheted magyar nyelven is saját magad számára.

Spiller András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése


Linkgyár linkkatalógus linkgyűjtemény Linkland linkkatalógus Németországi magyarok link-katalogus
Linkajánló Weboldal linkkatalógus Burkolás Újpalota, Rákospalota, Újpest! Burkoló munka XV kerület!Zalakarosi szállás árak
BASAWEB - honlapkészítés
Igényes honlapok készítése!